Chleb, który piecze Bartek Jankowski to chleb na zakwasie z mąki żytniej, z domieszką orkiszowej mąki razowej. Kwestia dodatków jest wyborem indywidualnym. Dobrze sprawdza się smak czarnego sezamu.
To dość rzadko spotykany dodatek do chleba (najczęściej dodaje się białego sezamu), który nadaje mu wyraźnie orzechowy aromat, a dodatkowo posiada wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Wśród tych najistotniejszych można wymienić:
- wyższą niż w przypadku sezamu białego zawartość wapnia
- obniżanie poziomu cholesterolu i glukozy we krwi
- obniżanie podatności organizmu na stres
- wspomaganie detoksykacji organizmu
- zawartość sezaminy, silnego przeciwutleniacza
O swoim chlebie Bartek Jankowski mówi: „Chleb jaki jest, każdy widzi. Jednak dzisiaj nie każdy umie upiec chleb. Zastanawiałem się dlaczego. Przecież jest to tak proste. Tak proste, że ja się nawet tego nauczyłem. Mężczyzna który umie upiec chleb postrzegany jest dziś jak mały heros. Taki „herosik”, powiedzmy. Dziwne to trochę, ale żyjemy w czasach kiedy zwykłe umiejętności z czasów naszych dziadków urastają do miana supermocy. Czy chciałem mieć supermoce? A kto by nie chciał? Ja jednak chciałem też zadbać o zdrowie mojej rodziny, o jakość jedzenia, które pojawia się na naszym stole oraz o to, aby goście odwiedzający nasz pensjonat łączyli w swoich wspomnieniach obrazy z Wolimierza ze smakiem domowego chleba”. Co do składników są to mąka żytnia, mąka orkiszowa, miód, sól, woda, dodatki. To wszystko. No prawie, bo jak mówi Róża, Bartka Mistrzyni pieczenia chleba: „… i do tego duuuuuużo miłości”. Bartek dodałby jeszcze odrobinę cierpliwości. Pieczenie chleba to tylko jedna z wielu pasji Bartka Jankowskiego – zainteresowanie łucznictwem dało impuls do stworzenia popularnej szkółki łuczniczej „Zefar” w Wolimierzu.
Kontakt:
Bartłomiej Jankowski
Wolimierz 29
tel. 600 584 799