Gospodarstwo pasieczne
„Izerski Pszczelnik” to bogata oferta dżemów i konfitur, ziołomiodów oraz syropów izerskich. Wszystkie przetwory powstają z owoców pochodzących wyłącznie z dzikich stanowisk okolic Leśnej i Pogórza Izerskiego, z własnych upraw lub od lokalnych drobnych dostawców. Miód wykorzystywany do ich produkcji pozyskiwany jest z własnej pasieki. Poprzez wykorzystanie w procesie wytwórczym pszczół (udział miodu) produkcja wspiera ilość naturalnych zapylaczy w środowisku lokalnym.
Dżemy i konfitury
Rodzinna tradycja wytwarzania przetworów według stosowanej przez nas receptury i technologii sięga trzech pokoleń wstecz. Oferujemy serię produktów – dżemów, konfitur i powideł wytwarzanych bez użycia sztucznych środków konserwujących i zagęszczających (żelatyny, żel-fixów, etc.), na bazie miodu z własnej pasieki z dodatkiem własnej kompozycji przypraw. Poszczególne przetwory wytwarzane są sezonowo adekwatnie do naturalnego pojawienia się bazy surowcowej.
Ziołomiody Izerskie
Seria produktów wytworzonych zgodnie z technologią produkcji ziołomiodów przez podawanie pszczołom do przerobienia syropu cukrowo-ziołowego. Cukry złożone z syropu zostają rozłożone na cukry proste za pomocą enzymów dodawanych przez pszczoły. Mieszanka jest również wzbogacana o znoszony do ula pyłek kwiatowy, nektar kwiatowy oraz spadź. Ziołomiody są łatwym w użyciu preparatem ziołowym, nie trzeba zaparzać, macerować, czy sporządzać odwarów ziołowych. Ziołomiód to produkt o charakterze leczniczym i profilaktycznym zależnym od użytych składników. Ma wybitne i wyjątkowe właściwości łącząc działanie syropów ziołowych z działaniem miodów.
Ziołomiód melisowy z dodatkiem pomarańczy w roku 2018 otrzymał dwie nagrody: pierwsze miejsce podczas jarmarku ekologicznego w Świeradowie Zdroju w kategorii „Produkt z mojego gospodarstwa” oraz pierwsze miejsce podczas Dożynek Gminnych w Leśnej w Konkursie na Produkt Regionalny.
Syropy Izerskie
Seria produktów – syropy owocowo-miodowe i ziołowo-miodowe. Syropy wytwarzane według tradycyjnej receptury stosowanej w domu rodzinnym od trzech pokoleń.
Rodzaje syropów oparte są na owocach i ziołach występujących naturalnie w okolicach Leśnej.
Warsztaty
Pszczelnik Izerski organizuje też warsztaty pszczelarskie u siebie w pasiece lub wyjazdowe, np. w szkole lub przedszkolu. Z warsztatami odwiedza również różne imprezy.
Kontakt:
Paweł Polakiewicz
Smolnik 54
tel. 600 579 527