Tagi: , ,


Gospodarstwo Magdy i Piotra Sytów oferuje kozie mleko, jogurty, sery dojrzewające, sery smakowe z ziołami, kajmak. Od siedmiu lat prowadzona jest tutaj hodowla kóz.


Myślą przewodnią, która przyświecała od początku tej działalności była chęć hodowli kóz polskich ras i tworzenia ekologicznych produktów z mleka koziego.

Marzenie się spełniło – sery produkowane są w systemie ciągłym przez cały rok. W procesie produkcji serów nie używa się żadnych chemicznych dodatków. Ważny jest również dobrostan zwierząt – kozy żywione są wyłącznie paszami ekologicznymi, mają duże pastwiska, cieszą się swobodą, wiatrem i słońcem.

Kozi kajmak izerski i bryndza zostały nagrodzone w konkursach na produkt lokalny prowadzonych przez Stowarzyszenie „Wolimierz”.

Kontakt:

Gospodarstwo Syta Koza
Magda i Piotr Syta
Giebułtówek 77
tel. 792 400 590