Tagi:


Szyszkowa Omacka to gęsta pasta, której podstawowym składnikiem jest papryka. To nie keczup, ani rumuńska zakuska czy węgierskie leczo, choć przewaga papryki i dodatek pomidorów przywołują właśnie takie skojarzenia.

Do rodziny Pauliny Strzałkowskiej przepis na omackę przywędrował z niedalekich Czech. Omackę robiła już babcia Pauliny, potem mama, aż do dziś cieszy się dużym powodzeniem podczas rodzinnych spotkań przy grillu.

Kluczowe w przygotowaniu omacki jest dokładne zmielenie surowej papryki, potem już tylko pomidory, ocet, cukier, różne przyprawy i odpowiednia kolejność przygotowania. Najtrudniejsze jest rozlewanie gorącej masy do słoiczków. Trud się opłaca – omacka smakuje wszystkim i słoiczki znikają jeden po drugim.

Szyszkowa omacka pewnie pozostawałaby jedynie rodzinnym skarbem pani Pauliny Strzałkowskiej gdyby nie zachęty znajomych do zgłoszenia przetworów do konkursu na produkt lokalny, jaki prowadzony był latem w Szyszkowej.

Estetycznie opakowana i przystrojona w szyszki z Szyszkowej omacka zdobyła nagrodę, a potem kolejną w konkursie finałowym w roku 2019. To początek drogi od rodzinnego przysmaku do produktu lokalnego.

Kontakt:

Paulina Strzałkowska
Szyszkowa 87
tel. 530 181 810