Stacja Wolimierz

W 1993 roku Fundacja na Rzecz Wspierania Kultur Alternatywnych i Ekologicznych ocaliła od rozbiórki zabytkowy obiekt byłej stacji kolejowej. Dwa lata później miał tam miejsce pierwszy duży międzynarodowy Festiwal – Ecotopia. To był początek. Od tego czasu co roku latem spotykają się tu artyści, rzemieślnicy, rolnicy ekologiczni, osoby z bardzo różnych środowisk.

(więcej…)

Izerski Pszczelnik

„Izerski Pszczelnik” to bogata oferta dżemów i konfitur, ziołomiodów oraz syropów izerskich. Wszystkie przetwory powstają z owoców pochodzących wyłącznie z dzikich stanowisk okolic Leśnej i Pogórza Izerskiego, z własnych upraw lub od lokalnych drobnych dostawców.

Dzik po izersku

Dziczyzna była obecna w domu pani Ewy Męciny od zawsze. Z racji tego, że jej mąż był leśnikiem i myśliwym na ich stole często gościły dania z dziczyzny.

(więcej…)

Chleb Żytni

Chleb, który piecze Bartek Jankowski to chleb na zakwasie z mąki żytniej, z domieszką orkiszowej mąki razowej. Kwestia dodatków jest wyborem indywidualnym. Dobrze sprawdza się smak czarnego sezamu.

(więcej…)

Nalewki – Gorajec

Nalewki o niezwykłej mocy, połączone z mocą opowieści o ich tworzeniu. Dostępne w formie warsztatu – prelekcji z degustacją. Doskonały pomysł na deszczowe popołudnie w izerskich agroturystykach. Kontakt:

Pierogi Złotnickie

Pierogi w różnych smakach, specjalność złotnickiego koła gospodyń Kontakt:

Miłoszowskie Pierniki

Pierniki w każdym kształcie i z dowolną dekoracją. Możesz zamówić gotowe pierniki lub wziąć udział w warsztacie kulinarnym i przygotować je samodzielnie. Kontakt: