Hebel.art

Tomasz Walczak tworzy rustykalne przedmioty dekoracyjne i użytkowe oraz meble wykonane z drewna i metalu. W jego ofercie znajdują się: deski do krojenia i drewniane noże do smarowania z różnymi motywami (np. wizerunkiem Ducha Gór), drewniane figurki zwierząt, wieszaki ozdobione motywami zwierząt, drewniane serca, a nawet drewniane misy na owoce.

(więcej…)

Lniane torby z Wolimierza

Lniane torby pani Elżbiety Piecyk to świetna pamiątka z wakacji. Swoje torby wykonuje z pasją, ciągle je zmienia, ulepsza, eksperymentuje.

Deska Grabiszycka

Deski o różnych rozmiarach i fantazyjnych kształtach z drewna czereśniowego, jesionowego, dębowego, bukowego, modrzewiowego, orzechowego.

SPAzULA

Główny składnik kosmetyków – naturalny miód pochodzi od pszczół z pasieki rodziny Męcinów. Rodzinna Pasieka to miłość do natury przekazywana z pokolenia na pokolenie.

Ceramika Malwiny Gajewskiej

Wykonywanie przedmiotów z ceramiki to czynność wieloetapowa. Pierwsza faza to formowanie kształtów z gliny, zaraz po tym jest czas na pierwszy podstawowy wypał. Glina po tym wypale, tzw. biskwit, nadal nadaje się do mechanicznego modelowania i szkliwienia.

(więcej…)

Stadnina Izery

Koniki polskie

Joanna i Grzegorz od wielu lat hodują konie. W 1999 roku zainteresowali się rasą konik polski, którą pokochali tak bardzo, że nie wyobrażają sobie bez nich życia.

(więcej…)

Izerski Pszczelnik

„Izerski Pszczelnik” to bogata oferta dżemów i konfitur, ziołomiodów oraz syropów izerskich. Wszystkie przetwory powstają z owoców pochodzących wyłącznie z dzikich stanowisk okolic Leśnej i Pogórza Izerskiego, z własnych upraw lub od lokalnych drobnych dostawców.

Szyszkowa Omacka

Szyszkowa Omacka to gęsta pasta, której podstawowym składnikiem jest papryka. To nie keczup, ani rumuńska zakuska czy węgierskie leczo, choć przewaga papryki i dodatek pomidorów przywołują właśnie takie skojarzenia.

(więcej…)

Dzik po izersku

Dziczyzna była obecna w domu pani Ewy Męciny od zawsze. Z racji tego, że jej mąż był leśnikiem i myśliwym na ich stole często gościły dania z dziczyzny.

(więcej…)

Syta Koza

Gospodarstwo Magdy i Piotra Sytów oferuje kozie mleko, jogurty, sery dojrzewające, sery smakowe z ziołami, kajmak. Od siedmiu lat prowadzona jest tutaj hodowla kóz.

(więcej…)

Skip to content