Spływy pontonowe
Poczuj moc Kwisy!
Zbierz grupę przyjaciół lub współpracowników i zorganizuj razem z nami wyprawę z nurtem rzeki Kwisy.
(więcej…)Twórcy nagradzani w konkursach na produkt lokalny.
Zbierz grupę przyjaciół lub współpracowników i zorganizuj razem z nami wyprawę z nurtem rzeki Kwisy.
(więcej…)
Iza Pachulska od kilkunastu lat zajmuje się unikatową ceramiką artystyczną i użytkową. W jej rękach powstają anioły w niezliczonej ilości, figury zwierząt, wymyślnych postaci oraz naczynia. Anioły to jej znak rozpoznawczy.
(więcej…)
WarsztArt to miejsce działań artystycznych i edukacyjnych, a także promocji tradycji Pogórza Izerskiego. Od wielu lat, krok po kroku, z wytrwałością i pasją jest tu tworzona baza umożliwiająca twórcze działania.
(więcej…)
Magdalena Kuźniarz jest absolwentką Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu. Studiowała na Wydziale Architektury Wnętrz i Wzornictwa Przemysłowego. Szkłem zajęła się po przeprowadzce na Pogórze Izerskie. Biorąc pod uwagę lokalne tradycje szklarskie, widocznie nie mogło być inaczej.
(więcej…)
W 1993 roku Fundacja na Rzecz Wspierania Kultur Alternatywnych i Ekologicznych ocaliła od rozbiórki zabytkowy obiekt byłej stacji kolejowej. Dwa lata później miał tam miejsce pierwszy duży międzynarodowy Festiwal – Ecotopia. To był początek. Od tego czasu co roku latem spotykają się tu artyści, rzemieślnicy, rolnicy ekologiczni, osoby z bardzo różnych środowisk.
(więcej…)Lniane torby pani Elżbiety Piecyk to świetna pamiątka z wakacji. Swoje torby wykonuje z pasją, ciągle je zmienia, ulepsza, eksperymentuje.
Wykonywanie przedmiotów z ceramiki to czynność wieloetapowa. Pierwsza faza to formowanie kształtów z gliny, zaraz po tym jest czas na pierwszy podstawowy wypał. Glina po tym wypale, tzw. biskwit, nadal nadaje się do mechanicznego modelowania i szkliwienia.
(więcej…)„Izerski Pszczelnik” to bogata oferta dżemów i konfitur, ziołomiodów oraz syropów izerskich. Wszystkie przetwory powstają z owoców pochodzących wyłącznie z dzikich stanowisk okolic Leśnej i Pogórza Izerskiego, z własnych upraw lub od lokalnych drobnych dostawców.
Chleb, który piecze Bartek Jankowski to chleb na zakwasie z mąki żytniej, z domieszką orkiszowej mąki razowej. Kwestia dodatków jest wyborem indywidualnym. Dobrze sprawdza się smak czarnego sezamu.