Tagi: , ,


Dziczyzna była obecna w domu pani Ewy Męciny od zawsze. Z racji tego, że jej mąż był leśnikiem i myśliwym na ich stole często gościły dania z dziczyzny.

Życie blisko natury, znajomość jej sekretów, przydomowy ogródek i sad określały domowe menu. Zdrowa, naturalna kuchnia to tutaj podstawa. Inspiracją do powstania „Dzika po Izersku” był przepis z książki z tradycyjnymi przepisami kuchni myśliwskiej.

Składniki potrzebne do przygotowania tej potrawy to schab z dzika, jabłka, najlepiej bez chemii z domowego sadu, oraz różne zioła i przyprawy. Mięso jest pokrojone w plastry i duszone co najmniej kilka godzin. Za to po wyjściu z piekarnika jest odpowiednio kruche i gotowe do podania.
Związek tej potrawy z lokalną przyrodą podkreśla sposób podawania dzika po izersku – na półmisku przystrojonym iglastymi gałązkami z lasu, z plastrami jabłek i świeżymi ziołami.

Kontakt:

Ewa Męcina
Świecie 145
tel. 601 808 189